Liberation Route Europe

Lib route

De bezoeker laten ervaren welke prijs is betaald voor een vrij Europa. De Liberation Route Europe neemt mensen mee naar de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog en doet dit in het spoor van de opmars van de westelijk geallieerden.. De route behelst ruim 3.000 kilometer en voert onder meer door het gebied Arnhem-Nijmegen. Dankzij samenwerking met partijen uit acht Europese landen wordt inzichtelijk gemaakt dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Inhoud project

In Nederland wordt onder meer met luisterplekken gewerkt. In Gelderland bestaan deze uitgrote veldkeien op plekken in het landschap die een voorname rol hebben gespeeld in de bevrijdingsjaren 1944-1945. Mensen kunnen hier een hoorspel downloaden met hun smartphone (ook online te downloaden), dat verhaalt over een bijzondere gebeurtenis van die tijd. Daarnaast zijn een vijftalige website (liberationroute.nl) en vijftalige app beschikbaar. De app neemt de gebruiker op basis van gps mee langs onder meer historische plekken, musea en monumenten langs de totale Liberation Route Europe, die in juni 2014 officieel is geopend door minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.

Canadian Liberation Festival

Doelgroep

Toeristen in de breedste zin van het woord, variërend van de ‘dedicated’ slagveldtoerist tot mensen die bij ‘toeval’ stuiten op een luisterplek van de Liberation Route Europe. Niet alleen kinderen vanaf een jaar of 8 moeten begrijpen welke boodschap de stichting wil overbrengen, maar ook hun ouders, grootouders en eventueel overgrootouders. Dat zijn immers nog de veteranen en overlevenden uit die tijd. De Liberation Route Europe richt zich niet alleen op de Nederlandse consument, maar ook op de buitenlandse markt, onder meer Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada.

Wie kan deelnemen
Toeristisch bedrijfsleven kan deelnemen in de vorm van arrangementen waarin een bezoek aan een of meer historische locaties is verwerkt.

Meer informatie is beschikbaar bij de afdeling Projecten van RBT KAN.

De Liberation Route Europe wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.